2012-11-01 11:43:06• hírek • Póti Orsolya

Ne tudd meg, mi van a fejemben

Október 31-én Rainer Máté budapesti festőművész alkotásaiból nyílt tárlat a Szatmárnémeti Művészeti Galériában. Romániában ez a művész első önálló bemutatkozása.

Érdemes párbeszédet folytatni azokkal az alkotásokkal, melyeknek október 31-től két héten keresztül ad otthont a Szatmárnémeti Művészeti Galéria - tanácsolja Muhi Sándor tanár úr, aki szerint ez idő alatt egy rendkívül izgalmas tárlatnak lehetünk szemtanúi.

„Rainer Máté nagyon sokféle eszközt és kifejezési módot használ, amellyel nekünk, nézőknek szeretne üzenni és egy izgalmas képi világ révén kérdéseinkre választ adni. Látható és érezhető, hogy a képzőművészben tudatosult az, hogy a harmadik évezred művésze egyfajta sámán, azaz munkáinak gyógyító hatása kell legyen" - magyarázta Muhi a tárlatnyitó keretében, melyre szerda délután került sor a művészeti galériában.

Rainer többször is a Dorothea Fleiss East West Artist Egyesület által, Szatmár megyében megrendezett művésztelepek vendége volt, és így került kapcsolatba olyan szatmári képzőművészekkel, mint Szemák Zsuzsa festőművész, aki segítségét ajánlotta fel e kiállítás megszervezésében.

Mint megtudtuk, a tárlat többek között 2009-ben készült grafikákat, egy 2010-és sorozat olajképekből álló termékeit, valamint egy húsz műalkotásból álló széria néhány darabját tartalmazza. Az utóbbiból, azaz a teljes sorozatból januárban nyílik kiállítás Budapesten.

„Rendszerint sorozatokban gondolkodom, amelyek különféle témák köré csoportosulnak. Ezeket állandóan befolyásolja az engem ért élmény és érzelmi állapot, illetve az életemben történő változás. Jelen kiállítás anyagát az elmúlt három év anyagából válogattam." - nyilatkozta a festőművész a Szatmár.ro-nak.

Az alkotásokat nézve figyelemre méltó már maga a címválasztás is, hiszen sokszor ezek utalásai igazítanak el bennünket az értelmezésben. Olyan című alkotásokkal találkozunk, mint „Haggyá lógva...", „Ne tudd meg, mi van a fejemben", „A kedves", „Függöny előtt", „Földanya" stb.

A köszöntő beszédek után maga a festőművész is megköszönte a lehetőséget, hogy városunkban is bemutatkozhatott, végezetül pedig Sallai László gitárjátéka tette még hangulatosabbá a különleges eseményt.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: